Thursday, May 9, 2013

Čudesni prirodni sok koji topi kamenac, snižava loš holesterol, umiruje tijelo i olakšava probavu!

Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo lužnat, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte što sve liječi.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na živčani sustav i umiruju.
Zanimljivo da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska sol sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratiziranost ćelija.

Protiv raka

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprečava štetan utjecaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.

Snižava holesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hkemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer također pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.

Pomoć u probavi

Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim kasativima.

Diuretik

Kalij i natrij u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi tijelo od viška tekućine.

Protuupalno djelovanje

Poliacetilen u celeru je nevjerojatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije znanosti pokazala je da druga snažna fitokemikalija iz celera, luteolin, sprečava aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje upala u mozgu. Luteolin također inhibira višak proizvodnju TNF-alfa, izravnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tijekom tjedan dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći krvne žile i omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih žila.

Nesanica

Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na živčani sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezija pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenje

Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, no ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca

Celerov sok je nevjerojatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav seksualni nagon

Celerov sok bit će od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, no istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sustav.

Kako napraviti sok

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer se može slobodno miješati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smjese sokova od mrkve, cvekle i celera u odnosu 8:3:5, mrkve, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i mrkve, celera i rotkve u odnosu 8:5:3.

Magično osvježenje za svaki dio našeg tijela [Recept]

Još jedno piće iz kuhinje doktora Oza, piće s kojim biste, prema njegovim riječima, trebali započeti barem jedan dan u sedmici, a ako to može biti svaki dan, onda još bolje. Izuzetno je bogato vitaminima i zdravim vlaknima, siromašno kalorijama, a sadrži dobro za svaki dio našeg tijela.
Količine navedene u receptu nemorate strogo slijediti (a ako nemate sve potrebno, neke možete i izostaviti). Manje ili više neke od navedenih namirnica neće naškoditi. Na kraju biste trebali dobiti oko litar ovog napitka, a uvijek mu volumen možete pojačati tako što ćete dodati malo vode. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte i odmah servirajte.

Sastojci

- 2 šake špinata (dobar za mozak)
- pola krastavca (hidratizira, čisti tijelo i umiruje)
- 1/4 stabla celera (dobar za kosti)
- 1 grančica peršuna (dobar za cirkulaciju i srce)
- 4 lista svježe mente (odličnog ukusa, a umiruje i opušta)
- 3 mrkve (dobra za kožu, oči)
- 2 zelene jabuke, oguljene (jabuka k’o jabuka, dobra za sve)
- 1/4 narandže (dobra za metabolizam)
- 1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)
- 1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježeva, štiti od virusa)
- 150 g ananasa (za probavu, pun vitamina, slatko zdravlje)
- đumbir, korjen, veličine palca, nasjeckan (dobar za cijelo tijelo)
Namirnice.ba)

No comments:

Post a Comment