Thursday, May 9, 2013

Како се биљке међусобно помажу у био башти

Повртарство, 04.05.2013.
Саша Бугарчић


Ако се, уместо једне, у лејама баште гаји више култура, предност је многострука. Мешовите културе обезбеђују већи принос јер се боље искоришћава земљиште и мање исцрпљује, свака од биљака се боље развија, укус је бољи због деловања суседа, а и боље се штите од болести и штеточина.


У фитоницидне биљке спадају: невен, кадифица, драгољуб, борач, босиљак, чубар, рен, мирођија, мајчина душица, жалфија, метвица, нана, лаванда, бела слачица, маслачак, ђурђевак, камилица, мајоран, мљечика, царевац, бели и црни лук, целер.


Невен (Calendula officinalis) и кадифица (Tagetus erecta i Tagetus patula) фитоницидима које лучи њихов корен одбијају глисте нематоде. Зато би их требало садити поред редова шаргарепе и између ружа. Бела слачица (Sinapis alba), такође, сузбија нематоде, док целер одбија лептира купусара. Драгољуб (Thopaelum majus) тера биљне ваши, белу мушицу и лептира купусара и због тога би требало да се сеје испод воћака нападнутих биљним вашима и поред купусњача. Ако се рен посади испод трешње спречиће појаву гљивичне болести Монилиа, а око кромпира одбиће кромпирову златицу и утицаће да кртоле буду здраве и укусне.


Лаванда (Lavandula angustitolia) и мајоран (Majorana hortensis) спречавају појаву лисних вашију и мрава, док камилица (Matricaria chamomilia ) "лечи" земљише око метар у пречнику (спречава појаву белог црва, а утиче и на биљке око себе). Нана (Menta piperita) одбија штеточине купуса и лисне ваши, босиљак (Ocimum basilicum) мирисом одбија лисне ваши, комарце и гриње, док метвица (Mentha spicata), посађена између плавог патлиџана, штити ову биљку од кромпирове златице.


Борач (Borago officinalis) и мирођија (Anethum graveolens) одбијају лептира купусара а жалфија (Salvia officinalis), мајчина душица (Thymus vulgaris) и чубар (Satureja hortensis) поред њега и пужеве голаће. Маслачак (Turadžacum officinalis) одбија глисте нематоде док црни лук посађен у редове са шаргарепом штити од мрквино муве и глиста нематода. Бели лук посађен између редова јагоде утиче да плодови не оболе од сиве плесни, а посађен између редова шаргарепе спречава појаву нематода. млечике царевац (Euphorbia lathuris) и рицинус мирисом корена растерују кртице, волухарице и пољске мишеве.


Кад год је могуће, у башти би требало да се гаје старе, домаће сорте воћа, поврћа и винове лозе које дају квалитетне плодове, као и селекционисане биотипова полудивљег и дивљег воћа и поврћа јер је отпорније и богато биолошки активним материјама.


Пшеница се боље развија и мање је нападају болести ако у њеној близини расту биљке кукоља , а као успешна показала се и заједница пасуља, тикви и кукуруза .


Неке биљке својим мирисом растерују штеточине и тиме штите не само себе већ и своје комшије, па ће тако понека стабљика парадајза посађена у башти са купусом растерати штеточине које нападају купус. Уз паприку уживају спанаћ, салата и ротквице, али паприка не прија боранији. Парадајз успешно развија у друштву купуса, целера и паштрнака, а нешто слабије у присуству грашка и кромпира. Кромпир се лоше слаже са целером и сунцокретом, али добро успева у друштву купуса и спанаћа, док су грашку добри суседи краставац и салата, а лош боранија. Боранија се успешно развија и расте у близини купуса и цвекле, а лоше у присуству грашка и пасуља, док су добро друштво салати келераба и ротквице. Добри суседи краставцу су црни лик и боранија, а лош ротквица, док целеру прија присуство салате, спанаћа, празилука и бораније. саргарепу су добри суседи све гајене биљне врсте, а на многе од њих и она повољно утиче тако што их штити од штеточина.




Још неке препоруке за садњу:


-Целер не воли краставац.

-Бели лук - пожељни суседи су јагоде, краставац, шаргарепа, парадајз, воће а непожељни су пасуљ, грашак и купус.

-Босиљак - пожељни суседи су пасуљ и разне салате.

-Боранија - пожељни суседи су ротквица, краставац, салата, цвекла, целер, парадајз , спанаћ, тиквице, прокељ и ротква а непожељни црни и бели лук, празилук, влашац и радич.

-Целер - пожељни суседи су пасуљ, краставац, купус, празилук, парадајз и спанаћ а непожељни кромпир и целер (не успева добро као монокултура).

-Цвекла - пожељни суседи су црни лук, салата, пасуљ, лук влашац док је непожељан спанаћ.

-Црни лук пожељни суседи су краставци, парадајз, шаргарепа, јагоде, цвекла, камилица и мирођија а непожељни пасуљ, купусњаче, грашак и празилук.

-Грашак - пожељни суседи су мирођија, шаргарепа, купус, келераба, салата, ротквица, роткве и шпаргла а непожељни кромпир, празилук, црни и бели лук, пасуљ и парадајз.

-Кадифица - пожељни суседи су купусњаче, парадајз и целер.

-Келераба - пожељни суседи су пасуљ, грашак, кромпир, празилук, целер, роткве, салата, спанаћ, парадајз, кукуруз а непожељних нема.

-Краставац - пожељни суседи су пасуљ, мирођија, бели и црни лук, купус, летња салата, целер и пасуљ док су непожељне ротквице.

-Кромпир - пожељни суседи су пасуљ, мирођија, бели и црни лук, купус, летња салата, целер и пасуљ а непожељни су грашак, купус, целер, парадајз, салате и тикве.

-Лук влашац - пожељни суседи су шаргарепа, цвекла, јагода а непожељни купусњаче, пасуљ, боранија, грашак и празилук.

-Мирођија - пожељни суседи су воћке, роткве и пасуљ.

-Невен - пожељни суседи су шаргарепа и црни лук.

-Парадајз - пожељни суседи су пасуљ, шаргарепа, црни лук, купус, келераба и салата, празилук, першун , целер, ротквице, жалфија, нана, рузмарин и кадифица док су непожељни грашак, купус, парадајз, салате и тикве.

-Пасуљ - пожељни суседи су краставац, босиљак, купус, келераба, салата, ротквице, целер, парадајз, репа, рабарбара и блитва а непожељни црни и бели лук као и празилук.

-Першун - пожељни суседи су беле и црвене роткве, парадајз, јагоде док је непожељна салата.

-Празилук - пожељни суседи су јагоде, шаргарепа, купус, келераба, салата, целер, парадајз а непожељни црни лук, грашак и све врсте јагода.

-Рен - пожељни суседи су кромпир, мак и воћке. роткве - пожељни суседи су пасуљ, грашак, јагода, шаргарепа, купус, келераба, салата, першун, спанаћ, парадајз, чубар, мирођија и боранија а непожељан је краставац.

-Салата - пожељни суседи су пасуљ, грашак, јагоде, краставац, купус, келераба, празилук, роткве, парадајз, црни лук и босиљак док је непожељан першун.

-Спанаћ - пожељни суседи су кромпир, купус, келераба, роткве, пасуљ, парадајз а непожељна је цвекла.

-Шаргарепа - пожељни суседи су грашак, мирођија, црни лук, празилук, ротквице, невен и жалфија а неопожељних нема.

-Све врсте купуса - пожељни суседи су јагоде, салата, краставац, целер, празилук, роткве, спанаћ и парадајз док су непожељни црни и бели лук, кромпир, грашак и пасуљ.

-Тиквице и бундеве - пожељни суседи су црни лук, висока боранија док непожељних нема.

-Жалфија - пожељни суседи су парадајз и целер.

-Радич - пожељни суседи су парадајз, шаргарепа, салата, висока боранија а непожељан је першун.

No comments:

Post a Comment