Beli luk - lek budućnosti
Beli luk (allium sativum) poznat je kao hrana, ali i kao lek već više hiljada godina. Iz najstarijih spisa, spomenika i predanja vidi se da su ga koristili Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, Stari Grci, Stari Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi.
O hranljivim i lekovitim svojstvima belog luka u prošlosti uglavnom se dosta zna pa su mu pridavane čak i magijske osobine u borbi protivm uroka, veštica, zlih čini i vampira.
Beli luk je jednogodišnja zeljasta biljka sa lukovicom (korenom) u zemlji i stabljikom (sa listovima) visine do 1 m. U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cele godine.
Korisni sastojci
Ispitivanjima je ustanovljeno da beli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentrovanom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvet, stabljika i listovi.
Beli luk je bogat vitaminima i mineralima:
adenozin
alicin
aminokiseline
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B1 i B2
vitamin C
gvožđe
enzimi
eterična ulja
jod
kalijum
kalcijum
selen
sumpor
fosfor
Primena u ishrani
Beli luk se koristi sirov, kuvan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.
Korišćenje
Kinezi su još pre mnogo vekova spravljali mnoge lekove na bazi belog luka.
U našoj narodnoj medicini beli luk se smatra univerzalnim lekom za mnoge bolesti.
Beli luk se kao lek koristi sirov ili kuvan, ali i kao dodatak jelima. Pored toga, sok od belog luka se upotrebljava za spravljanje tinktura ili za spravljanje premaza ili obloga. Postoje tablete i kapsule belog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris belog luka.
Beli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo, tako da se njegovo delovanje upoređuje sa najboljim antibioticima.
Treba voditi računa o tome da beli luk zajedno sa visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena dejstva, pa se onda treba konsultovati sa lekarom.
Lekovito dejstvo
Beli luk pomaže pri lečenju sledećih bolesti i tegoba:
akne
alergijski rinitis
apopleksija
arteroskleroza
astma
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gljivične infekcije
grčevi
gubitak koncentracije
depresija
dečije gliste
difterija
dijabetes
zatvor
infekcije mokraćnih puteva
impotencija
infarkt
kandida
kašalj
kolera
mnoge vrste raka
moždani udar
natečeni limfni čvorovi
neplodnost
nervoza
nesvestica
poremećaj metabolizma
povišeni krvni pritisak
poremećaj elastičnosti krvnih sudova
povišeni nivo holesterola i triglicerida
potištenost
premor
problemi sa vidom
problemi sa varenjem
problemi sa jetrom i želucem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa nervima
problemi sa pamćenjem
problemi sa cirkulacijom
proliv
povećana perut i opadanja kose
razdražljivost
regulisanje šećera u krvi
simptomi starenja
skleroza
smanjenje apetita
sprečavanje ugrušavanja krvi
stenokardija
stabilisanje crevne flore
tifus
tromboza
tuberkuloza
herpes
hronični umor
čmičak
Obloge
Obloge od belog luka povoljno deluju protiv čireva, otvorenih rana (posekotine i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti.
Zaključak
Na osnovu najnovijih naučnih ispitivanja i svega navedenog, slobodno se može reći da je beli luk jedna od najlekovitijih biljaka.
Beli luk povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.
Cimet - začin i lek
Cimet (Cinnnamomum verum) je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče sa Cejlona (Šri Lanka) i pominje se kao začin još od 2800. godina pre nove ere. Najviše se gaji, pored Šri Lanke, u Kini, Indiji i Indoneziji. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. U prošlosti je u evropskim zemljama cimeta bilo u malim količinama, pa je bio veoma skup. Iako su slični po sastavu, postoji "kineski cimet" i "cejlonski cimet".
Zbog prijatnog mirisa i lekovitih sastojaka, koristi se kao začin, ali i kao lek. Materija koja cimetu daje miris slična je kamforu. Zanimljivo je da se u ishrani kao začin koristi kora, a ne plod. Iz ploda se cedi vosak koji se koristi za mirisne svetiljke. Od listova se cedi eterično ulje za spravljanje cimetove vode, ulja ili tinkture. Listovi se koriste kao začin, slično lovorovom listu.
Sastav
Cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojake:
biljna vlakna
vosak
gvožđe
kalcijum
mangan
metalhidroksid-halkon-poli mer (mhcp)
minerali
tanini
Korišćenje
Velika prednost cimeta je u tome što je jeftin i dostupan, može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici prehrambene robe. U ishrani i kao začin koriste se cimetovi štapići, a lekovito je i cimetovo vino (vino začinjeno cimetom). I mešavina meda i cimeta ima veoma lekovite osobine. Cimet je antiseptik, tako da se čajem od cimeta mogu ispirati posekotine i ogrebotine.
Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, koristi se i za zaštitu hrane od kvarenja. Ispitivanjem se došlo do toga da se u nekim slučajevima može koristiti i umesto konzervansa za konzerviranje mesa.
Pored ishrane, cimet se koristi i u kozmetici. Žvake sa ukusom cimeta upotrebljavaju se protiv neprijatnog zadaha.
Dejstvo
Do sada je na osnovu ispitivanja naučnika ustanovljen veliki broj lekovitih osobina cimeta protiv sledećih bolesti i tegoba:
alergijski rinitis
artritis
bolesti zuba i usne duplje
bolovi u želucu
vaginalne infekcije
virusne infekcije
gastritis
giht
glavobolja
gljivične i bakterijske infekcije
gojaznost
grčevi
gubitak apetita
gubitak kose
gubitak polnog nagona
dermatitis
dijabetes
impotencija
infekcije bešike
iscrpljenost i umor
kandida
karcinom debelog creva
kiselina u želucu
kožne bolesti tela glave i problemi sa kosom
loša cirkulacija
loše pamćenje
malaksalost
malokrvnost
menstrualne tegobe i krvarenje
mučnina
nadražena creva i nadimanje
neke vrste raka
nervna napetost
otvorene rane, posekotine i ogrebotine
PMS
povišen nivo holesterola i triglicerida
povraćanje
postporođajni problemi
problemi sa varenjem i zatvor
problemi sa varenjem i proliv
problemi sa živacima
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom
problemi sa mokrenjem i mokraćnim kanalima
sve vrste bolova
stres
tegobe u menopauzi
ujedi i ubodi insekata
Cimet ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim tim ubrzava sagorevanje masti.
Način primene
Cimetovo ulje koristi se za mazanje pojedinih delova tela ili u aromaterapiji, dok se cimetovi štapići (kora) ili prah koriste kao začin ili lekoviti dodatak jelima. Interesantno je da cimet poboljšava i vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja, razvijajući pozitivnu energiju.
Kod dijabetesa cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da poboljšava tzv. glukozni metabolizam oko dvadeset puta.
Na osnovu navedenog može se zaključiti da cimet treba koristiti u ishrani ne samo kao začin već i kao lek.
Naravno, pošto se radi o začinu, ne treba preterivati, veće dnevne doze cimeta nisu preporučljive. Ulje na bazi cimeta ne preporučuje se trudnicama.
CRNI PAPAR
Lat. Piper nigrum Linn. / sansk. MARICHA
Moj djeda je obilato u jelima koristio papar. Uvijek bi u tanjur variva, dodavao sitne čestice praha dok bi meni, koja sam znatiželjno virkala u taj sadržaj, nos poskakivao od kihanja. To ti je zdravo, on bi mi tada uz smijeh govorio a ja se sada itekako rado prisjećam tih trenutaka oko zdjela, naših gozbi i u njima usitnjenih, crnih zrnaca, sad
Beli luk (allium sativum) poznat je kao hrana, ali i kao lek već više hiljada godina. Iz najstarijih spisa, spomenika i predanja vidi se da su ga koristili Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, Stari Grci, Stari Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi.
O hranljivim i lekovitim svojstvima belog luka u prošlosti uglavnom se dosta zna pa su mu pridavane čak i magijske osobine u borbi protivm uroka, veštica, zlih čini i vampira.
Beli luk je jednogodišnja zeljasta biljka sa lukovicom (korenom) u zemlji i stabljikom (sa listovima) visine do 1 m. U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cele godine.
Korisni sastojci
Ispitivanjima je ustanovljeno da beli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentrovanom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvet, stabljika i listovi.
Beli luk je bogat vitaminima i mineralima:
adenozin
alicin
aminokiseline
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B1 i B2
vitamin C
gvožđe
enzimi
eterična ulja
jod
kalijum
kalcijum
selen
sumpor
fosfor
Primena u ishrani
Beli luk se koristi sirov, kuvan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.
Korišćenje
Kinezi su još pre mnogo vekova spravljali mnoge lekove na bazi belog luka.
U našoj narodnoj medicini beli luk se smatra univerzalnim lekom za mnoge bolesti.
Beli luk se kao lek koristi sirov ili kuvan, ali i kao dodatak jelima. Pored toga, sok od belog luka se upotrebljava za spravljanje tinktura ili za spravljanje premaza ili obloga. Postoje tablete i kapsule belog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris belog luka.
Beli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo, tako da se njegovo delovanje upoređuje sa najboljim antibioticima.
Treba voditi računa o tome da beli luk zajedno sa visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena dejstva, pa se onda treba konsultovati sa lekarom.
Lekovito dejstvo
Beli luk pomaže pri lečenju sledećih bolesti i tegoba:
akne
alergijski rinitis
apopleksija
arteroskleroza
astma
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gljivične infekcije
grčevi
gubitak koncentracije
depresija
dečije gliste
difterija
dijabetes
zatvor
infekcije mokraćnih puteva
impotencija
infarkt
kandida
kašalj
kolera
mnoge vrste raka
moždani udar
natečeni limfni čvorovi
neplodnost
nervoza
nesvestica
poremećaj metabolizma
povišeni krvni pritisak
poremećaj elastičnosti krvnih sudova
povišeni nivo holesterola i triglicerida
potištenost
premor
problemi sa vidom
problemi sa varenjem
problemi sa jetrom i želucem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa nervima
problemi sa pamćenjem
problemi sa cirkulacijom
proliv
povećana perut i opadanja kose
razdražljivost
regulisanje šećera u krvi
simptomi starenja
skleroza
smanjenje apetita
sprečavanje ugrušavanja krvi
stenokardija
stabilisanje crevne flore
tifus
tromboza
tuberkuloza
herpes
hronični umor
čmičak
Obloge
Obloge od belog luka povoljno deluju protiv čireva, otvorenih rana (posekotine i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti.
Zaključak
Na osnovu najnovijih naučnih ispitivanja i svega navedenog, slobodno se može reći da je beli luk jedna od najlekovitijih biljaka.
Beli luk povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.
Cimet - začin i lek
Cimet (Cinnnamomum verum) je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče sa Cejlona (Šri Lanka) i pominje se kao začin još od 2800. godina pre nove ere. Najviše se gaji, pored Šri Lanke, u Kini, Indiji i Indoneziji. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. U prošlosti je u evropskim zemljama cimeta bilo u malim količinama, pa je bio veoma skup. Iako su slični po sastavu, postoji "kineski cimet" i "cejlonski cimet".
Zbog prijatnog mirisa i lekovitih sastojaka, koristi se kao začin, ali i kao lek. Materija koja cimetu daje miris slična je kamforu. Zanimljivo je da se u ishrani kao začin koristi kora, a ne plod. Iz ploda se cedi vosak koji se koristi za mirisne svetiljke. Od listova se cedi eterično ulje za spravljanje cimetove vode, ulja ili tinkture. Listovi se koriste kao začin, slično lovorovom listu.
Sastav
Cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojake:
biljna vlakna
vosak
gvožđe
kalcijum
mangan
metalhidroksid-halkon-poli
minerali
tanini
Korišćenje
Velika prednost cimeta je u tome što je jeftin i dostupan, može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici prehrambene robe. U ishrani i kao začin koriste se cimetovi štapići, a lekovito je i cimetovo vino (vino začinjeno cimetom). I mešavina meda i cimeta ima veoma lekovite osobine. Cimet je antiseptik, tako da se čajem od cimeta mogu ispirati posekotine i ogrebotine.
Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, koristi se i za zaštitu hrane od kvarenja. Ispitivanjem se došlo do toga da se u nekim slučajevima može koristiti i umesto konzervansa za konzerviranje mesa.
Pored ishrane, cimet se koristi i u kozmetici. Žvake sa ukusom cimeta upotrebljavaju se protiv neprijatnog zadaha.
Dejstvo
Do sada je na osnovu ispitivanja naučnika ustanovljen veliki broj lekovitih osobina cimeta protiv sledećih bolesti i tegoba:
alergijski rinitis
artritis
bolesti zuba i usne duplje
bolovi u želucu
vaginalne infekcije
virusne infekcije
gastritis
giht
glavobolja
gljivične i bakterijske infekcije
gojaznost
grčevi
gubitak apetita
gubitak kose
gubitak polnog nagona
dermatitis
dijabetes
impotencija
infekcije bešike
iscrpljenost i umor
kandida
karcinom debelog creva
kiselina u želucu
kožne bolesti tela glave i problemi sa kosom
loša cirkulacija
loše pamćenje
malaksalost
malokrvnost
menstrualne tegobe i krvarenje
mučnina
nadražena creva i nadimanje
neke vrste raka
nervna napetost
otvorene rane, posekotine i ogrebotine
PMS
povišen nivo holesterola i triglicerida
povraćanje
postporođajni problemi
problemi sa varenjem i zatvor
problemi sa varenjem i proliv
problemi sa živacima
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom
problemi sa mokrenjem i mokraćnim kanalima
sve vrste bolova
stres
tegobe u menopauzi
ujedi i ubodi insekata
Cimet ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim tim ubrzava sagorevanje masti.
Način primene
Cimetovo ulje koristi se za mazanje pojedinih delova tela ili u aromaterapiji, dok se cimetovi štapići (kora) ili prah koriste kao začin ili lekoviti dodatak jelima. Interesantno je da cimet poboljšava i vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja, razvijajući pozitivnu energiju.
Kod dijabetesa cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da poboljšava tzv. glukozni metabolizam oko dvadeset puta.
Na osnovu navedenog može se zaključiti da cimet treba koristiti u ishrani ne samo kao začin već i kao lek.
Naravno, pošto se radi o začinu, ne treba preterivati, veće dnevne doze cimeta nisu preporučljive. Ulje na bazi cimeta ne preporučuje se trudnicama.
CRNI PAPAR
Lat. Piper nigrum Linn. / sansk. MARICHA
Moj djeda je obilato u jelima koristio papar. Uvijek bi u tanjur variva, dodavao sitne čestice praha dok bi meni, koja sam znatiželjno virkala u taj sadržaj, nos poskakivao od kihanja. To ti je zdravo, on bi mi tada uz smijeh govorio a ja se sada itekako rado prisjećam tih trenutaka oko zdjela, naših gozbi i u njima usitnjenih, crnih zrnaca, sad
a znajući da sam tim kihanjem, posve
prirodno otvarala put prani i disanju, olakšala prohodnost daha sve do
sinusa čemu danas podučavam svoju djecu ali i sve one koji mi dolaze na
radionice, na liječenja, savjetovanja....
A Indija je domovina papra. Prvi pisani dokument koji ga spominje je spjev Ramajana koji datira iz 4. stoljeća prije Krista. Pa sada ti reci da se zbog njega nije morskim putevima plovilo, lutalo i istraživalo, otkrivajući nove svjetove. Cijena mu skakala, divljenje raslo čak do te mjere da se njime, u određenim uvijetima, zemljama i tradicijama, njime i plaćalo poreze, rente, carine, prijevoze i namete. I dok se vremena i navike mijenjaju, prave vrijednosti, poput one u papra – ostaju iste. Slavimo ga i danas. Divimo mu se. Vraćamo se njegovim mirisnim senzacijama i okusima sve više istražujuć njegova ljekovita svojstva o kojima je ayurveda već prije 5-6 000 godina govorila ističući - ljekovit je, snažan, nazamjenjiv. Zovemo ga zato raznim imenima. Marich, Palita, Shyam, Kol, Katuka, Krishna, Vrittaphala.... On voli vlažna i sunčana područja. On je moćan plod jer crpi snagu sunca i sadrži u sebi velike količine solarne energije.
- LJEKOVITA SVOJSTVA PAPRA –
/ PROBAVNI SUSTAV
Crni papar je jedan od najsnažnijih probavnih stimulansa. Alkaloid piperin te chavicin koji su u njegovu sastavu, izravno djeluju kao stimulans želuca te potiču lučenje sline i želučanih sokova.
Djeluje na izbacivanje plinova te opušta crijeva.
Stimulira Agni, probavnu vatru.
Djeluje kao karminativ i probavni agens za dispepsiju, probavne smetnje, grčeve...
Pospješuje rad jetre.
/ RESPIRATORNI SUSTAV
Gotovo da nema boljega biljnoga lijeka za reduciranje i izbacivanje nakupina, sluzi, sekrecije iz tijela.
Preporučen je u liječenju astme, kašlja, prehlade, sinusa.
Njegovo djelovanje je snažno i njime utječemo na čišćenje, otvaranje, prohodnost kanala kojima u naše tijelo ulazi Prana.
/ MOKRAĆNI SUSTAV
Djeluje na prohodnost mokraćnih kanala ali i na protok urina. Svojom prirodnom toplinom, papar djeluje i na mikrocirkulaciju te popješuje zdravlje i rad bubrega.
/ REPRODUKTIVNI SUSTAV
Crni papar djeluje stimulirajuće te se preporučuje pri liječenju dismenoreje, amenoreje i impotencije.
/ DJELUJE NA KRVOTOK
Crni papar potiče cirkulaciju tj. kolanje krvi organizmom što potiče dotok kisika te prijenos hranjivih tvari svim tkivima.
Koristi se za ublažavanje simptoma reume, artritisa...
Sadrži spojeve koji pomažu u preveniranju osteoporoze.
/ DJELUJE NA ZDRAVLJE KOŽE
Vanjskim apliciranjem, djeluje na smirivanje kožnih iritacija, ekcema, pruritusa...
Crni je papar učinkovit u ublažavanju i liječenju leukoderme/vitiliga..
/UKLANJA TOKSINE IZ TIJELA
Papar svojim djelovanjem pospješuje izbacivanje prekomjerne kaphe, Aame i drugih toksina iz tijela, tako da se može učinkovito koristiti u liječenju brojnih metaboličkih poremećaja.
/ POTIČE ZNOJENJE
Tim svojim učinkom osim što uklanja toksine, papar utječe na čišćenje pora kože i površinske žile te je učinkovit pri liječenju širokog spektra kožnih oboljenja.
/ ANTIUPALNA SVOJSTVA
Vanjskom apliciranje papara u obliku obloga, ulja, pasti...djeluje na reduciranje upalnih oboljenja.
Njegova su antiupalna svojstva osobito značajna pri liječenju upala grla, krajnika, ždrijela....
Vanjskim apliciranjem, djeluje na smirivanje kožnih iritacija, ekcema, pruritusa...
/ UBLAŽAVA BOLOVE
Lokalno korištenje prirodne snage i topline papra u obliku obloga, ulja, pasti...djeluje na oboljela područja, pospješuje cirkulaciju, prokrvljenost, grije, smanjuje otekline...
Djeluje na smanjenje bolova i grčeva u mišićima
/ ANTIOXIDANT
Crni papar reducira slobodne radikale.
Aktivno djeluje u obrani i očuvanju ostalih antioksidansa, osobito vitamina A.
/ ANTITUMORNO DJELOVANJE
Jedno od osnovnih djelovanja koje ayurveda pripisuje crnome papru je Lekhana. On uklanja nakupine i čisti naše srote, kanale. U tom je smislu njegovo djelovanje izravno povezano sa uklanjanjem svih nakupina pa i onih kancerogenih.
Današnja istraživanja to u sve većoj mjeri potvrđuju te ističu ulogu piperina, aktivnog sastojka u papru za koji je dokazano da blokira razvoj stanica raka.
- AYURVEDSKE NAPOMENE –
OKUS: ljut
POTENCIJA : grije
UTJECAJ NA DOSHE: smanjuje Vatu i Kaphu, povećava Pittu
KORIŠTENJE: infuzije, dekkokcije, prah, ulje, medicinski ghee
DOZE: 1- 2 gm. Praha
Iako se u ayurvedi crni papar koristi i samostalno, njegovo je najčešće djelovanje izraženo u ayurvedskim kombinacijama i formulama.
Jedna od popularnijih je TRIKATU.
NAPOMENA:
Oprez kod svih upalnih procesa i simptoma povećane Pitte
A Indija je domovina papra. Prvi pisani dokument koji ga spominje je spjev Ramajana koji datira iz 4. stoljeća prije Krista. Pa sada ti reci da se zbog njega nije morskim putevima plovilo, lutalo i istraživalo, otkrivajući nove svjetove. Cijena mu skakala, divljenje raslo čak do te mjere da se njime, u određenim uvijetima, zemljama i tradicijama, njime i plaćalo poreze, rente, carine, prijevoze i namete. I dok se vremena i navike mijenjaju, prave vrijednosti, poput one u papra – ostaju iste. Slavimo ga i danas. Divimo mu se. Vraćamo se njegovim mirisnim senzacijama i okusima sve više istražujuć njegova ljekovita svojstva o kojima je ayurveda već prije 5-6 000 godina govorila ističući - ljekovit je, snažan, nazamjenjiv. Zovemo ga zato raznim imenima. Marich, Palita, Shyam, Kol, Katuka, Krishna, Vrittaphala.... On voli vlažna i sunčana područja. On je moćan plod jer crpi snagu sunca i sadrži u sebi velike količine solarne energije.
- LJEKOVITA SVOJSTVA PAPRA –
/ PROBAVNI SUSTAV
Crni papar je jedan od najsnažnijih probavnih stimulansa. Alkaloid piperin te chavicin koji su u njegovu sastavu, izravno djeluju kao stimulans želuca te potiču lučenje sline i želučanih sokova.
Djeluje na izbacivanje plinova te opušta crijeva.
Stimulira Agni, probavnu vatru.
Djeluje kao karminativ i probavni agens za dispepsiju, probavne smetnje, grčeve...
Pospješuje rad jetre.
/ RESPIRATORNI SUSTAV
Gotovo da nema boljega biljnoga lijeka za reduciranje i izbacivanje nakupina, sluzi, sekrecije iz tijela.
Preporučen je u liječenju astme, kašlja, prehlade, sinusa.
Njegovo djelovanje je snažno i njime utječemo na čišćenje, otvaranje, prohodnost kanala kojima u naše tijelo ulazi Prana.
/ MOKRAĆNI SUSTAV
Djeluje na prohodnost mokraćnih kanala ali i na protok urina. Svojom prirodnom toplinom, papar djeluje i na mikrocirkulaciju te popješuje zdravlje i rad bubrega.
/ REPRODUKTIVNI SUSTAV
Crni papar djeluje stimulirajuće te se preporučuje pri liječenju dismenoreje, amenoreje i impotencije.
/ DJELUJE NA KRVOTOK
Crni papar potiče cirkulaciju tj. kolanje krvi organizmom što potiče dotok kisika te prijenos hranjivih tvari svim tkivima.
Koristi se za ublažavanje simptoma reume, artritisa...
Sadrži spojeve koji pomažu u preveniranju osteoporoze.
/ DJELUJE NA ZDRAVLJE KOŽE
Vanjskim apliciranjem, djeluje na smirivanje kožnih iritacija, ekcema, pruritusa...
Crni je papar učinkovit u ublažavanju i liječenju leukoderme/vitiliga..
/UKLANJA TOKSINE IZ TIJELA
Papar svojim djelovanjem pospješuje izbacivanje prekomjerne kaphe, Aame i drugih toksina iz tijela, tako da se može učinkovito koristiti u liječenju brojnih metaboličkih poremećaja.
/ POTIČE ZNOJENJE
Tim svojim učinkom osim što uklanja toksine, papar utječe na čišćenje pora kože i površinske žile te je učinkovit pri liječenju širokog spektra kožnih oboljenja.
/ ANTIUPALNA SVOJSTVA
Vanjskom apliciranje papara u obliku obloga, ulja, pasti...djeluje na reduciranje upalnih oboljenja.
Njegova su antiupalna svojstva osobito značajna pri liječenju upala grla, krajnika, ždrijela....
Vanjskim apliciranjem, djeluje na smirivanje kožnih iritacija, ekcema, pruritusa...
/ UBLAŽAVA BOLOVE
Lokalno korištenje prirodne snage i topline papra u obliku obloga, ulja, pasti...djeluje na oboljela područja, pospješuje cirkulaciju, prokrvljenost, grije, smanjuje otekline...
Djeluje na smanjenje bolova i grčeva u mišićima
/ ANTIOXIDANT
Crni papar reducira slobodne radikale.
Aktivno djeluje u obrani i očuvanju ostalih antioksidansa, osobito vitamina A.
/ ANTITUMORNO DJELOVANJE
Jedno od osnovnih djelovanja koje ayurveda pripisuje crnome papru je Lekhana. On uklanja nakupine i čisti naše srote, kanale. U tom je smislu njegovo djelovanje izravno povezano sa uklanjanjem svih nakupina pa i onih kancerogenih.
Današnja istraživanja to u sve većoj mjeri potvrđuju te ističu ulogu piperina, aktivnog sastojka u papru za koji je dokazano da blokira razvoj stanica raka.
- AYURVEDSKE NAPOMENE –
OKUS: ljut
POTENCIJA : grije
UTJECAJ NA DOSHE: smanjuje Vatu i Kaphu, povećava Pittu
KORIŠTENJE: infuzije, dekkokcije, prah, ulje, medicinski ghee
DOZE: 1- 2 gm. Praha
Iako se u ayurvedi crni papar koristi i samostalno, njegovo je najčešće djelovanje izraženo u ayurvedskim kombinacijama i formulama.
Jedna od popularnijih je TRIKATU.
NAPOMENA:
Oprez kod svih upalnih procesa i simptoma povećane Pitte
No comments:
Post a Comment