Thursday, May 9, 2013

Органска производња - заштита биља без хемије

Повртарство, 06.05.2013.
Саша Бугарчић

Сви смо свесни чињенице да живимо у веома загађеној околини, тако да смо постали осетљиви и на сам помен хемијских препарата за заштиту биљака. Већ дужи низ година на цени је "органска храна". У органској пољопривреди забрањени су сви синтетички пестициди и хербициди. За заштиту биља се користе углавном биљни преперати и најчешће се користе као превентивна средства. Такође, користе се алелопатска дејства других биљака, њихове излучевине терају штеточине од усева.


Ево неколико предлога који могу бити корисни код украсног биља, а још више код воћа и поврћа које користимо у свакодневној употреби. Они су значајни и због чињенице да је средина у којој гајимо неку културу истовремено и станиште великог броја других организама, од којих су многи корисни. Хемијски препарати који се користе штетни су подједнако и за њих, колико и за штеточине.


Још давно су руски сељаци међу жито сејали камилицу, верујући да она поспешује раст жита. Данас је потврђено да само једна биљка камилице од појаве белог црва штити површину од 1 m2. Она позитивно утиче на све биљке, те је треба сејати где год је то могуће. За сузбијание белог црва може се користити и невен, чија испарења из корена ова штеточина избегава. Посебно је користан у симбиози са шаргарепом. Поред овога, невен је и лековит, те се цвет може сушити за чај.


Посебно треба поменути биљку драгољуб. Има изузетно велики проценат антибиотика и може се користити у исхрани, свеж или као салата. Драгољуб је једногодишња пузавица дужине до 2m. Две биљке посејане поред воћке и омотане око ње у великој мери сузбијају биљне ваши. Биљке нападнуте биљним вашима добро је испрскати ретком кашом од згњечених листова драгољуба.


За заштиту су корисне и многе повртарске културе. Тако, на пример, бели лук не прија белом црву, а посађен између редова јагода помаже да јагоде буду чвршће. Рен посађен по ободу засада кромпира помоћи ће у добијању здравијих кртола, а поред трешње спречава појаву монолије, изазивача труљења. Ким у близини кромпира побољшаће укус кртола, а першун близу парадајза укус плодова. Першун, такође, позитивно делује против неких паразита празилука. Ђурђевак поред грозда, малине или рибизле повећаће отпорност ових биљака. Рицинус једногодишња биљка, засађена у башти не дозвољава да се кртице појаве у свом окружењу. Такође, посађеном рицинусу близу куће (стана) комарци не покушавају да приђу. Рицинус има лепе и велике листове а може да у току године постигне висину преко 2 m.


Такође се могу справљати и разни биљни препарати као: опарак, уварак, екстракт а постоје и готови препарати.




Опарак од надземних делова кромпира

Узме се 1,2 kg зелених, младих, надземних делова биљке кромпира ситно се исеку, прелију са 10 l. топле воде и оставе да стоје 3-4 сата. Након тога се маса процеди. Користи се свеже припремљено уз додатак 40 g раствореног сапуна. Делује против паука.



Опарак од црног лука

200 g сувих листова луковице лука прелије се топлом водом (40 °) и држи 4-5 дана, затим процеди. Прска се у интервалима од 5 дана. Делује против инсеката, плесни, пламењаче.



Опарак од маслачка

300 g исецканог корена или 400 g свежег листа прелије се са 10 l топле воде (40 °) држи 1-2 сата и процеди. Корен маслачка треба чувати на хладном месту. Користи се за сузбијање лисних ваши.



Опарак од камилице

Чајна кашика сувог цвета камилице прелије се са 1 l кипуће воде, остави се да стоји до 30 минута, процеди и користи за дезинфекцију семена.









Опарак од белог лука

700 g белог лука прелије се са 10 l кипуће воде, поклопи остави да одстоји и процеди. Разређен 1:3 користи се за прскање краставца против пламењаче, а неразређеном се третира земљиште против штеточина и узрочника пепелнице.



Мацерат од коприве

Коприва је изврсно средство у борби против биљних ваши. Да би се могла користити за прскање, исецка се, прелије хладном водом и пусти да отстоји 2 дана. Након тога биљке се прскају 5% раствором добијене течности.



Мацерат од дувана

400 g ситно исецканог сувог листа дувана или дуванске прашине прелије се са 10 l воде, одстоји 2 дана, процеди и разреди у односу 1:2 уз додатак 40 g калијумовог сапуна. Користи се за прскање против совица, гриња и крвавих ваши.



Средство за прскање од цвета вратича

Делује против штеточина на баштенским јагодама, против гриња на купинама, бубе која напада малине, против лисног лептирка (мољца), рђе на биљкама и плесни.

500 грама свежих листова, стабљике и цветова вратича (или 30 g осушене биљке) потопити у 10 литара воде. Може се скувати као преслица и раставић). За зимско прскање воћака овај чај се не разређује. Зими се њиме прскају биљке, а лети само земља око њих. После цветања биљака и у јесен прска се чајем разређеним са још два дела воде.

Пажња: Течност припремљена на овај начин отровна је за људе.



Средство за прскање од преслице (раставића)

Ова биљка садржи прилично силицијумове киселине. Користи се против биљних болести, као што су плесан, рђа, против разних врста гриње црвеног паука (воћке).

1 kg свеже преслице (или 150 грама осушене) потопити у 10 литара воде и оставити 12 часова. Сутрадан преслицу извадимо и у мањем делу воде у коме се намакала скувамо, тако да полако ври 30 минута. Оставимо да се поклопљена полако охлади, а затим додамо преосталу воду у којој се намакала. Један литар овог чаја разредити са 5 литара воде, процедити и употребити. Средством од преслице (раставића) биљке треба прскати када је време лепо и сунчано.

Веома је добро и средство од преслице и коприва. Ако прво прскање не да задовољавајуће резултате, поступак треба поновити јер не шкоди, већ само користи.




Средство за прскање од пелена

Користи се против лисних вашију, рђи на рибизлама. гриња на купинама, против гусеница и мрава, ако преносе лисне ваши на биљке.

300 грама свежих листова и цветова пелена (или 31 грама осушених) поклопити у 10 литара воде и оставити два до три дана. Процедити!

Неразређеном течношћу попрскати биљке.
Пелен се никада не компостира, јер га кишне глисте у компосту избегавају.




Средство за прскање од листова парадајза

Користи се за прскање поврћа из породице купуса као заштита од лептира купусара, а делује и против лептира и гусеница. 2 шаке листова парадајза и одломљених споредних изданака згњечити и потопити у 2 литра воде у току 3 часа. Процедити и прскати.




Домаћи "пестицид" од сапуна

Текући детерџент и остале сапунице могу бити делотворне, уколико се прскају по ружама и осталом цвећу које је нападнуто од стране мушица и осталих летећих инсеката.

За додатну заштиту, користите једнаке делове љутих чили папричица, рена (корен и листови), менте (нане) и лука у води са сапуницом.

Многи домаћи органски пестициди не убијају инсекте и остале напасти, већ делују тако да их одбијају при прилазу вашем биљу. То је важно уколико не преферирате убијати жива бића из религијских или етичких разлога .



Средство за прскање од листова рабарбаре

Делује против мољца који напада празилук и нагриза му листове.

1 kg свежих листова рабарбаре прелити са 6 литара вреле воде и оставити 24 часа. Процедити и том течношћу залити биљке празилука.






Инсектицид од киселог дрвета (Ailantus glandulosa Desf.)

1 kg свежег лишћа се иситни и прелије са 50 литара кључале воде и чешће мешајући држи 24 сата. У другом суду се раствори 1 kg црног меког сапуна у 50 l кључале воде. Оцеђена течност од лишћа и раствор сапуна се помешају и том течношћу се прска воће и поврће против напада инсеката.

No comments:

Post a Comment