Monday, July 16, 2012

KURKUMA, Ljekarna u jednoj biljci

BILJE I OBILJE

KURKUMA, Ljekarna u jednoj biljci
Lat. Curcuma longa Linn.

Haridra ili Ona koja poboljšava izgled, snagu tena i kože tijela, ayurvedski je naziv biljke za koju se veže još mnogo imena a ja ću izdvojiti:
Kanchni- Boje poput zlata
Nisha- Lijepa, sjajna kao noć punog mjeseca
Varavarnini - Koja daje sjajni ten
Gauri- Koja daje žutu boju
Yoshitapriya- Miljenica žena zbog koristi u liječenju ženskih bolesti....



Da ne znamo o kome je riječ pa da zatvorenih očiju samo slušamo ova prelijepa imena, pred nama bi zabljesnula slika kakve krasotice kojoj se ne bismo mogli nadiviti. A zapravo, riječ je o gomolju, podanku kojega slavimo toliko da mu se ni nizanjem hvalospjeva ne možemo odužiti za ljekovitost kojom nas obasipa. Pa što je to u tom darku toliko važno? Po čemu je poseban i tako ljekovit?
Tradicionalna ayurvedska medicina kurkumu već 5000 godina koristi kao lijek, začin i agens za bojanje hrane. Njen okus i boja tradicionalno prate indijska jela, sastojak je većina curry mješavina, žene se njome i danas rado ukrašavaju a njen žuti sjaj prati mnoge Indijske obrede. Kurkumu dobro poznaju i sve stare tradicije prirodnog liječenja dok ju je Zapad jasnije zamijetio okom Marka Pola. « Otkrio sam korijen sjajnih kvaliteta », navodno je oduševljeno rekao negdje 1280. ali to Zapadu baš i nije mnogo značilo te joj se jasnije otvorio tek negdje 70tih godina, kada su indijski znanstvenici napokon podastrli i znanstvene dokaze o njenoj ljekovitosti, osobito o protuupalnim svojstvima čitave biljke.
Kada govorimo o ljekovitom sastavu kurkume, najviše je istraživan kurkumin. Aktivni sastojak kurkumina je enzim kurkuminoid, koji ima izvanredna antikancereogena, imunomobilizirajuća, antioksidativna i protuupalna svojstva. Velik je raspon korištenja kurkume u liječenju. U prvome redu, ona daje izvanredne rezultate pri liječenju kože i kožnih oboljenja. Njena antiupalna, antibakterijska i protugljivična svojstva dokazana su u lječenju mnogih upalnih stanja ali i bolesti poput dermatitisa i psorijaze. Ayurveda isitče njenu ulogu u poticanju cirkulacije tj. krovotka jer je definirana kao snažitelj krvi i preporučuje se osobama koja pate od kardiovaskularnih oboljenja. Ona je analgetik te se koristi za smanjenje, ublažavanje boli. Zbog svojih ayurvedskih svojstava odlična je u tretiranju respiratornih oboljenja kao i u reduciranju kašlja. Koristi se i za reguliranje šećera u krvi te je vrlo korisna u liječenju dijabetesa. Čistač je jetre. Povoljna je za sve tri doshe, oralnim uzimanjem osobito djeluje na kapha doshu i djeluje na sva tkiva. No, najviše se u posljednje vrijeme znanost okreće ispitivanju njenih učinaka u liječenju raka o čemu ayurvedsko znanje odavno ističe i potvrđuje njenu korisnost, osobito kod žena, u liječenju cista te raka dojki i maternice.

Dragi ljubitelji zdravlja, toliko je širok raspon njena djelovanja na zdravlje čovjeka da sada razmišljam, kako ovaj tekst uopće završiti kada se još nismo dotakli mnogo drugih njenih ljekovitih svojstava pa ću zato još kratko naredati:

/ Odlična je za poticanje probave
/ Utječe na smanjenje plinova
/ Preporučuje se u liječenju konjuktivitisa
/ Koristi se kod respiratornih alergija, astme i ostalih alergijskih stanja
/ Prevenira sve tipove ulcera (ulkusa) / gastritis, peptički ulcer, sindrom iritablilnog crijeva, kolitis...
/ Pokazuje odlično djelovanje u liječenju osteoartritisa
/ Preporučuje se kod liječenja žutice, žučnih kamenaca, kolika, artritisa....
/ Utječe na eliminaciju toxina iz tijela
/ Koristi se kod urinarnih oboljenja
/ Ona je antioksidant

- KONTRAINDIKACIJE -

Utjecaj kurkume na trombocite navodi na zaključak da ju ne smiju uzimati osobe s poremećajem u zgrušavanju krvi tj. osobe koje uzimaju lijekova za razrjeđivanje krvi.
Ne bi ga trebala koristiti djeca, žene koje žele zatrudnjeti i dojilje.
Uzimanje velike količine kurkume kroz dulje razdoblje može uzrokovati želučane tegobe.
Osobe koje imaju kamence ili probleme sa žučnih puteva, trebaju konzultaciju sa svojim liječnikom prije uzimanja kurkume.
Ako imate dijabetes, razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja dodataka kurkume. Kurkuma može sniziti razinu šećera u krvi, no kada je u kombinaciji s lijekovima za dijabetes može uzrokovati hipoglikemiju (niska razina šećera u krvi).
Budući da kurkuma djeluje na krvotk, treba je prestati uzimati 3 tjedna prije kakve operacije i svakako treba obavijestiti liječnika da ste uzimali kurkumu.

I ne zaboravite: U svakodnevnoj upotrebi, male doze kurkume prilikom kuhanja, neće donijeti štetu ali, ukoliko ste oboljeli, posavjetujte se oko njena korištenja i koristite samo one one doze i pripravke koje vam je odredila za to stručna osoba i ne uzimajte koncentrate samostalno. Jedino pravilno određena terapija, doziranje i definirana primjena uz kontrolu i konzultacije sa stručnom osobom, mogu dovesti do izliječenja.

No comments:

Post a Comment