Saturday, July 14, 2012

Сок од маслачка

Сок од маслачка је једно од нај вреднијих средстава за нашу снагу. Одличан је за сузбијање претераних киселина и за
поновну успоставу алкалног стања у телу. У себи садржи изванредно много калијума, калцијума и натријума. То је животна намирница с највећим уделом магнезијума и гвожђа.

Магнезиумј је врло важан зато што даје костима чврстину и не дозвољава њихово омекшавање. Велике количине органског магнезијума и калцијума у соку од маслачка за време трудноће помажу трудници да сачува здраве зубе.
Костима детета даје чврстину и снагу.

Органски магнезиумј у правилној сразмери с калцијумом, гвожђем и сумпором пријеко је потребан за стварање одређених састојака у крви. Магнезијум поседује велику животоносну снагу, саставни је део станица у телу, пре свега у плућима и живчаном саставу.

Органски магнезијум може се добити само од живих, свежих биљака, и мора се узимати свеж и сиров. Не сме се мешати с индустријским прерађевинама магнезијума које као неоргански минерали само ометају функције тела. Све хемијске прерађевине магнезијума, биле оне у праху или у такозваним млечним производима, нагомилавају у организму отпадне тсастојке . Могу додуше бити више или мање делотворне, као што се рекламирају, али та делотворност је привремена. Последице таложења таквих неорганских састојака у телу могу дугорочно бити само отежавајуће.

Органски магнезијум, какав се налази у соку од свежег и сировог маслачка је сигурно најхрањивији елемент и има непроцењиву вриједност за људско тело. Сиров сок од маслачка који се може добити од листова и корена, помешан са соком од чаргарепе и репе, помаже код лечења болова у леђима и ублажава костобољу, даје зубима чврстину и снагу , те спречава упалу десни и труљење зуба.



Priprema

  1. 1 Priprema sirupa od maslačka
    Ubrane cvjetove maslačka prelij sa 3 litre hladne vode, dodaj na tanke šnite narezan limun i naranđe i ostavi stajati 24 sata. 
  2. 2 Priprema sirupa od maslačka
    Procjedi kroz cjedilo i gazu, tako da dobiješ čistu tekućinu.
  3. 3 Priprema sirupa od maslačka 
    Sipaj u lonac, dodaj 2 kg šećera i kuhaj 1, 5 sat (računaš od trenutka kada zakipi)
  4. Što češće promiješaj.
  5. 5
    Nakon sat i pol smanji vatru na minimum, i kipući sirup ljevaj u potpuno suhe teglice, napuni i odmah zatvori poklopcem.
  6. 6
    Ostavi da se dobro ohladi.

Posluživanje

Taj sirup je izuzetno dobar za sve prehlade, bronhitis, kod problema sa usnom šupljinom, kod grlobolje…Finog je okusa, pa ga rado jedu i djeca (jede se žličicom). Od ove količine ispadne vam otprilike 4 teglice (one od 7oo ml).

Sastojci


No comments:

Post a Comment