Monday, July 23, 2012

Сок од цвекле

Сок од цвекле врло је добар за стварање црвених крвних зрнаца, чиме доприноси општем јачању тела. Посебно се препоручује женама да дневно попију пола литре мешаног сока од шаргарепе и цвекле. Мешавина може садржавати 100 до 250 грама цвекле. Применити се могу корен и листови цвекле. Ако би човек попио већу количину тог сока, може доћи до тако јаког процеса чишћења који би могао имати за последицу благу вртоглавицу или осећај непријатности. Мисли се на последицу процеса чишћења јетре. Моје искуство говори да је најбоље испочетка пити мање сока од цвекле а више сока од шаргарепе, све док се човек не привикне на сок од цвкле. Кад се једном навикне на њега, може део сока од цвекле постепено повећавати. Двеста до двестапедесет грама двапут дневно било би сасвим довољно.

Код менструалних сметњи сок од цвекле такође добро дође, ако се узима у малим количинама - по једну винску чашу (отприлике 60 до 100 грама) два до три пута на дан. За време менопаузе постижу се помоћу сока од цвекле бољи и дугорочнији резултати, него што се постижу применом лекова и вештачких хормона који делују дегенеративно. Напослетку, сваки лек и сваки неоргански, синтетички хормон има само привремено ублажавајуће деловање. Оног ко узима те лекове или вештачке хормоне, на крају чека патња, јер тело мора из себе кад тад одстранити неорганске субстанце. Сваки лек који "лечи", односно ублажује неко стање болести, повлачи за собом неко ново, можда много теже стање. Дугорочно гледано, не пати лекар који прописује лекове, него ви који их узимате.

Природа нас је обдарила природним средствима помоћу којих можемо себи помоћи ради одржавања здравља, енергије, снаге и виталности. Надаље, природа нас је - у већем или мањем обиму - обдарила нужном интелигенцијом да трагамо за знањем. Ослањамо ли се на властиту интелигенцију, природа нам у томе може само помоћи.

Садржај гвожђа у цвекли није висок сам по себи, али гвожђе је таквог квалитета да представља изврсну храну за црвена крвна зрнца. Што се тиче хемијских елемената у цвекли, од великог је значаја чињеница да натријум чини више од 50% тих елемената, док је калцијума свега 5 %. То је врло повољан однос, топљивост калцијума задржава се на задовољавајућој висини, поготово ако се неоргански калцијум као последица пробаве куване хране већ нагомилао у телу
и наталожио у крвним судовима,
што доводи до стврдњавања зидова крвних судова, као што је то нпр. случај код проширења вена или калцификација артерија, или код задебљања крвних судова, што све заједно проузрокује високи притисак и остале врсте срчаних тегоба.

Садржај калијума износи 20% и довољан је за све физиолошке функције тела, док 8% хлора представља изванредно органско средство за чишћење јетре, бубрега, жучне кесе, те за подстицај лимфне активности у читавом телу.
Мешавина сока од шаргарепе и цвекле поседује осим тога фосфор и сумпор те калијум и остале алкалнке елементе. Заједно с великом количином витамина А та је мешавина идеалан природни произвођач крви.


Шаргарепа 400 г
Цвекла 100г
Напомена: користите листове и корен.

No comments:

Post a Comment