Tuesday, July 10, 2012

Шта је зеолит?

Ево још једног корисног текста о зеолиту, са неким новим подацима, а један од њих је и тај, да особе које узимају лекове, требају правити размак измеће узимања лекова и зеолита. У једном другом тексту, прочитао сам да особе које узимају лекове, требају узимати зеолит 6 сати пре, или после узимања лекова, да им зеолит не би поништио дејство лекова.
Извор»
Аутор: Др. Весна Михајловић
Шта је зеолиТ?
Зеолит је најефикасније средство за превенцију дејства слободних радикала и за неутрализацију њиховог деловања, најјачи антиоксидант и стимуланс имуног система
Савремени начин живота, исхрана, стрес, загађење, зрачење узрок су најезде слободних радикала. Свакодневно на десетине хиљада слободних радикала напада наш организам. Слободни радикали су нестабилни молекули који лако реагују са другим једињењима у својој околини. Опасни су јер нарушавају равнотежу узимајући електроне других молекула. Тада од стабилних молекула стварају слободне радикале, а здрава ћелија се оштећује. У ћелији која је нападнута слободним радикалима долази до различитих промена – нарушава се структура протеина, оштећује се ДНК, долази до кидања ланца и до смрти ћелије. Сви ови поремећаји унутар ћелије доводе до настанка разних болести – тумора, болести срца и крвних судова, болести јетре, шећера, аутоимуних болести. У борби против слободних радикала користе се антиоксиданти. Антиоксиданти имају своје стабилизаторе. Они предају електрон слободним радикалима и при томе га стабилизују, спречавајући даља оштећења. Због тога би свакодневно требало узимати антиоксиданте, путем исхране или дијететских суплемената.
Врсте зеолита
Зеолити су силикатни минерали, по саставу су алуминијумско-натријумски или алуминијумско-калцијумски силикати. Налазе се у вулканским стенама, стенама које су настале таложењем гасова и паре у океанима. Јављају се као влакнасти, лиснати и кристални зеолити. У природи постоји више од 200 врста. Најчистији и најефикаснији је кристални – клиноптилолит који се користи за хуману употребу. Овај минерал је нешкодљив, што је доказано хемијским и токсиколошким анализама. У нашој земљи зеолит се налази у подножју Копаоника и на Косову. У природи овај минерал је неактиван. Он се активира тек процесом техничке обраде. Механичка активација је технолошки поступак механичке обраде материјала при чему се материје уситњавају до величине микрона, тј. кретањем једне честице по површини друге у динамичким условима, долази до оштећења површине честице и слоја који се налази непосредно испод ње, а затим долази до кидања веза, што узрокује уситњавање честице. При том се повећава слободна површина честице, појачава им се адсорпциона вредност, способност јонске измене и капацитет. Овим поступком се мењају физичко-хемијска својства зеолита, али не и хемијски састав. Микрони зеолита у ћелију уносе хранљиве састојке, а из ње односе распадне продукте метаболизма. У ћелији отпуштају слободну воду која се налази унутар кристалне решетке, па самим тим побољшавају мембрански потенцијал и његову непропустљивост за штетне материје, при чему се регулише ацидобазни потенцијал.
Примена у медицини
Осим чистог зеолита, постоје производи који у себи садрже комбинацију зеолита и других антиоксиданата, као што су зелени чај, витамин Ц, нони, спирулина. У овим комбинацијама зеолит се користи као носач и олакшава пролазак антиоксиданата до ћелије. Зеолит није лек, већ дијететски суплемент који има доказана лековита својства. Различита испитивања у Аустрији и Немачкој доказала су примену зеолита у медицини, ветерини и прехрамбеној индустрији. Зеолит има адсорпциону способност. У организму везује метале, токсине, лекове, па треба бити обазрив приликом његове употребе. Размак између употребе зеолита и других лекова или витамина треба да буде што већи да не би дошло до поништавања ефекта лека.
Како делује на организам
Честице зеолита доспевају до танког црева где продиру у лимфоидно ткиво, одакле долазе у контакт са имуним системом и мењају га. Доказано је да може да активира или деактивира Т и Д лимфоците. Насупрот томе, код аутоимуних болести зеолит се везује за Т-лимфоците, које препознаје као антигене. То доводи до изразито јаке имунолошке реакције, при чему долази до разарања Т-лимфоцита. Што се тиче слободних радикала, на месту оштећења ћелије, зеолит јонском изменом доводи магнезијум, калцијум и друге минерале од којих је саграђен, чиме спречава даље оштећење ћелије. Испитивања су доказала и антитуморски ефекат. Познато је да протеин киназа доводи до разарања ДНК молекула, до мутације гена и стварања малигних ћелија. Зеолит препознаје протеин киназу, инхибира је, спречавајући даље стварање малигних ћелија. Повољно утиче и на кожне болести, дерматитис, псоријазу, себореју, херпес.
С обзиром на то да је употреба зеолита у свету почела још седамдесетих година прошлог века, нема сумње да ће зеолит у будућности бити један од водећих препарата које треба узимати у току саме болести, али и за превенцију и побољшање имуног система код здравих особа.
Лековито дејство
Зеолит побољшава опште здравље и имунитет, уклања умор, сузбија и смањује раст тумора уз бољу подношљивост зрачне и хемиотерапије, регулише ниво шећера и масноће у крви, спречава развој артериосклерозе, регулише повишен крвни притисак, спречава компликације дијабетеса, доводи до губитка мучнине, надутости код запаљења и цирозе јетре, делује гастропротективно, смањује бол, укоченост и побољшава покретљивост зглобова, повољно утиче на квалитет и влажност коже и елиминише гљивична обољења коже.

No comments:

Post a Comment