Thursday, August 23, 2012

PRIRODNO - 5 Zacina koji mogu vise pomoci nego Farmaceutska Industrija.

1. Djumbir
Ukoliko imate probavnih smetnji kao sto su zatvor, mucnina, proljev, plinovi pomozite si s djumbirom. On, naime, poboljsava tonus misica u probavnom sustavu, te se stoga cesto koristi i za sprjecavanje mucnine uzrokovane kemoterapijom pri cemu je vrlo ucinkovit. Neke preliminarne studije su pokazale da djumbir moze smanjiti rizik od obolijevanja od raka i Alzheimerove bolesti.

2. Bosiljak

Osim sto daje odlican okus pizzi i brojnim umacima, bosiljak stiti nas kardiovaskularni sustav. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju caj od bosiljka kako bi procistile disne puteve i ojacali pluca. Ovaj zacin odlicno ublazava i glavobolje, vrucicu, djeluje smirujuce, te je odlican i za ublazavanje svraba uboda insekata.

3. Origano

Imate li los zadah prozvacite malo svjezeg origana. Ova je biljka odlicna u borbi protiv grlobolje, kaslja, ali i nesanice i glavobolje. Najbolje svojstvo origana jest to da je on jedan od najboljih antioksidansa koje nam pruza priroda. 42 je puta jaci od jabuka, 30 puta od krumpira, 12 puta od naranci i 4 puta od borovnica.

4. Cimet

Istrazivanja su pokazala da se kod pacijenata s dijabetesom tipa II, koji su dulje vremena svakodnevno konzumirali pola cajne kasikice cimeta, znatno smanjila razina secera u krvi. Cimet je dobar i za reguliranje razine kolesterola u krvi, odrzava zube i desni zdravima, poboljsava probavu i uklanja zacepljenost nosa i usiju uzrokovane prehladom i alergijama. Cimet na nas organizam djeluje protuupalno i poboljsava cirkulaciju. Ako ste na dijeti, a bas vam se jede dobar komad pite od jabuka, upravo ste nasli izliku da se pocastite.

5. Kurkuma

Iako relativno nepoznat zacin na nasim prostorima, ljubitelji azijske kuhinje znaju ga itekako dobro. Kurkuma je zacin jarke narancaste boje, a dobiva se iz korijena biljke iz porodice djumbira. Jak je antioksidans i ima jako protuupalno djelovanje na nas organizam. Kurkuma se cesto koristi i za ublazavanje bolova u zglobovima, te poboljsanje rada jetre.

No comments:

Post a Comment