1. Djumbir
 Ukoliko imate probavnih smetnji kao sto su zatvor, mucnina, proljev, 
plinovi pomozite si s djumbirom. On, naime, poboljsava tonus misica u 
probavnom sustavu, te se stoga cesto koristi i za sprjecavanje mucnine 
uzrokovane kemoterapijom pri cemu je vrlo ucinkovit. Neke preliminarne 
studije su pokazale da djumbir moze smanjiti rizik od obolijevanja od 
raka i Alzheimerove bolesti.
 
 2. Bosiljak
 
 Osim sto daje odlican okus pizzi i brojnim umacima, bosiljak stiti nas 
kardiovaskularni sustav. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju 
caj od bosiljka kako bi procistile disne puteve i ojacali pluca. Ovaj 
zacin odlicno ublazava i glavobolje, vrucicu, djeluje smirujuce, te je 
odlican i za ublazavanje svraba uboda insekata.
 
 3. Origano
 
 Imate li los zadah prozvacite malo svjezeg origana. Ova je biljka 
odlicna u borbi protiv grlobolje, kaslja, ali i nesanice i glavobolje. 
Najbolje svojstvo origana jest to da je on jedan od najboljih 
antioksidansa koje nam pruza priroda. 42 je puta jaci od jabuka, 30 puta
 od krumpira, 12 puta od naranci i 4 puta od borovnica.
 
 4. Cimet
 
 Istrazivanja su pokazala da se kod pacijenata s dijabetesom tipa II, 
koji su dulje vremena svakodnevno konzumirali pola cajne kasikice 
cimeta, znatno smanjila razina secera u krvi. Cimet je dobar i za 
reguliranje razine kolesterola u krvi, odrzava zube i desni zdravima, 
poboljsava probavu i uklanja zacepljenost nosa i usiju uzrokovane 
prehladom i alergijama. Cimet na nas organizam djeluje protuupalno i 
poboljsava cirkulaciju. Ako ste na dijeti, a bas vam se jede dobar komad
 pite od jabuka, upravo ste nasli izliku da se pocastite.
 
 5. Kurkuma
 
 Iako relativno nepoznat zacin na nasim prostorima, ljubitelji azijske 
kuhinje znaju ga itekako dobro. Kurkuma je zacin jarke narancaste boje, a
 dobiva se iz korijena biljke iz porodice djumbira. Jak je antioksidans i
 ima jako protuupalno djelovanje na nas organizam. Kurkuma se cesto 
koristi i za ublazavanje bolova u zglobovima, te poboljsanje rada jetre.
Osim sto daje odlican okus pizzi i brojnim umacima, bosiljak stiti nas kardiovaskularni sustav. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju caj od bosiljka kako bi procistile disne puteve i ojacali pluca. Ovaj zacin odlicno ublazava i glavobolje, vrucicu, djeluje smirujuce, te je odlican i za ublazavanje svraba uboda insekata.
3. Origano
Imate li los zadah prozvacite malo svjezeg origana. Ova je biljka odlicna u borbi protiv grlobolje, kaslja, ali i nesanice i glavobolje. Najbolje svojstvo origana jest to da je on jedan od najboljih antioksidansa koje nam pruza priroda. 42 je puta jaci od jabuka, 30 puta od krumpira, 12 puta od naranci i 4 puta od borovnica.
4. Cimet
Istrazivanja su pokazala da se kod pacijenata s dijabetesom tipa II, koji su dulje vremena svakodnevno konzumirali pola cajne kasikice cimeta, znatno smanjila razina secera u krvi. Cimet je dobar i za reguliranje razine kolesterola u krvi, odrzava zube i desni zdravima, poboljsava probavu i uklanja zacepljenost nosa i usiju uzrokovane prehladom i alergijama. Cimet na nas organizam djeluje protuupalno i poboljsava cirkulaciju. Ako ste na dijeti, a bas vam se jede dobar komad pite od jabuka, upravo ste nasli izliku da se pocastite.
5. Kurkuma
Iako relativno nepoznat zacin na nasim prostorima, ljubitelji azijske kuhinje znaju ga itekako dobro. Kurkuma je zacin jarke narancaste boje, a dobiva se iz korijena biljke iz porodice djumbira. Jak je antioksidans i ima jako protuupalno djelovanje na nas organizam. Kurkuma se cesto koristi i za ublazavanje bolova u zglobovima, te poboljsanje rada jetre.
No comments:
Post a Comment