Wednesday, November 28, 2012

ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО



ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО

Ова исклучително здраво овошје е многу богато со Витамин Ц, па затоа е многу важно за јакнење на имунитетот.

Содржи три грама растителни влакна, помага и во намалување на нивото на холестерол  и го регулира варењето на храната. Содржи голема количин афруктоза, па се препорачува и во исхраната кај оние кој имаат покачено ниво на шеќер во крвта.

Јапонското јаболко е посебно богато со флавоноиди, а особено со кверцетин, што го прави посакуван намирник во превенција од кардиоваскуларни заболувања. Благодарение на флавоноидите, таа го штити организмот и од штетните влијанија на слободните радикали.

Во источната традиционална медицина, се користи како превенција  во лечење на цревни воспаленија, хемороиди, болести на желудникот, на црниот дроб и жолчката (против замастен црн дроб и слабо лачење на жолчката, затоа што ја стимулира работата на црниот дроб).
Јапонскато јаболко е природен лаксатив, а поседува и антибактериски и антибиотски својства. Исто така може да помогне и во намалување на телесната температура.

Најдобар за употреба е плодот од јапонско јаболко кој на допир со рака е помек. 
Од него може да се прави сок, џем или овошна салата.

ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО

Ова исклучително здраво овошје е многу богато со Витамин Ц, па затоа е многу важно за јакнење на имунитетот.

Содржи три грама растителни влак
на, помага и во намалување на нивото на холестерол и го регулира варењето на храната. Содржи голема количин афруктоза, па се препорачува и во исхраната кај оние кој имаат покачено ниво на шеќер во крвта.

Јапонското јаболко е посебно богато со флавоноиди, а особено со кверцетин, што го прави посакуван намирник во превенција од кардиоваскуларни заболувања. Благодарение на флавоноидите, таа го штити организмот и од штетните влијанија на слободните радикали.

Во источната традиционална медицина, се користи како превенција во лечење на цревни воспаленија, хемороиди, болести на желудникот, на црниот дроб и жолчката (против замастен црн дроб и слабо лачење на жолчката, затоа што ја стимулира работата на црниот дроб).
Јапонскато јаболко е природен лаксатив, а поседува и антибактериски и антибиотски својства. Исто така може да помогне и во намалување на телесната температура.

Најдобар за употреба е плодот од јапонско јаболко кој на допир со рака е помек.
Од него може да се прави сок, џем или овошна салата.

No comments:

Post a Comment