Thursday, September 27, 2012

Sjemenke

Mnogo je ljekovitih biljaka, mnogo začina...Njihova pravilna primjena i kombiniranje, prava je umjetnost. Ali, ne žurite. Dajte si vremena. Polako usvajajte znanja i informacije. Uvrstite ih polako, jednog po jednog u svoju kuhinju i riznicu zdravlja. Iskušajte njihove okuse, mirise i boje. A kada jednom krenete ploviti tim morem ljekovitog bogatstva, bit ćete osvojeni zauvijek. Danas biram 5 sjajnih, vrijednih sjemenki.

1. SJEMENKE SEZAMA

Sezam je neizostavni dio ayurvedske kuhinje i ayurvedskog pogleda na zdravlje. Smanjuje kaphu i vatu. Snažno zagrijava te povećava pittu. Iz tog ga je razloga najbolje koristiti u hladnija doba kakvo je razdoblje zime a ljeti ga koristiti u manjim količinama i s oprezom. Izvrstan je izvor kalcija, magnezija i željeza te pogoduje zdravlju osoba koje boluju i imaju poremećaje vezane za kosti.

2. SJEMENKE KIMA

Često njegov okus krasi ukus ražena kruha. A kada biste se pitali koji je razlog da ga baš tamo nalazite – evo vam odgovora – on pomaže probavu pa tako i probavu škroba. Njegov utjecaj na probavne procese je sjajan. Stoga, uvrstite ga u kuhinju i kombinirajte ga s teže probavljivom hranom i hranom koja nadima jer je stimulans s odličnim karminativnim svojstvima. Ove aromatične sjemenke su vitalni dio ayurvedske kuhinje zdravlja. Kim podržava i potpaljuje probavnu vatru te potiče apsorpciju minerala. Dobar je za sve tri doše.

3. SJEMENKE LANA

Ovdje smo ih već spominjali i opet ćemo, opet ćemo. Jer, ako sadrže esencijalnu omega 3 masnu kiselinu koja se može unijeti samo hranom a koja štiti naš organizam od srčanog i moždanog udara, smanjuje sklonost prema infekcijama, smanjuje nastajanje autoimunih bolesti, snaži imunitet....ako sadrže lignane, posebnu skupnu biljnih estrogena koji se pod utjecajem bakterijske flore pretvaraju u hormone koji imaju snažno djelovanje pa i ono antikancerogeno...ako se njime hrane crijevne stijenke i stijenke želuca...tada su nam te sjemenke itekako potrebne. Savjetujem ih svima pa čak i djeci koju već majke ne doje i koja su počela uzimati krutu hranu te imaju poteškoća sa probavom/stolicom. Možete im ih dati u malim količinama. Samljevene i umiješane u obrok. Neka se tijelo hrani.

4. SJEMENKE SUNCOKRETA

Izvor su vitamina E, B1 te selena. Odličan su izbor zdravlja za sve, osobito za osobe koje pate od kardiovaskularnih oboljenja. Povoljno djeluju na mišiće i nervni sustav. Možete ih koristiti umjesto kupovnih grickalica a savjetujem njima obogaćivati kuhane obroke.

5. SJEMENKE BUNDEVE

Spominjem ih jer sada je, uz sjemenke suncokreta, idealno vrijeme za skupljanje i pohranjivanje ovog vrijednog sjemena. Sjemenke sadrže željezo, važno za opskrbu hemoglobinom unutar crvenih krvnih zrnaca. Kao dobar izvor cinka, magnezija, ...preporučene su za podizanje općeg zdravlja a osobito zdravlja prostate, zadravlja kostiju, artritis... .

/ NAPOMENA /

Iako su sjemenke bundeve, suncokreta i sezama vrlo visoke kalorične vrijednosti, to ne znači da ih trebamo izbjegavati već ih preporučujem redovito jesti ali u malim količinama. U sjemenkama sezama čak 57% - 59% od ukupnih masti zauzimaju nezasićene masne kiseline dok je u sjemenkama suncokreta taj omjer oko 47% . Nezasićene masne kiseline pomažu stvaranje tzv. dobrog kolesterola (HDL), koji djeluje poput čistača krvnih žila.

No comments:

Post a Comment