Kopriva
(Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva
je jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše
se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka,
sredstvo je za prskanje protiv štetočina i tekuće djubrivo za biljke.
Kopriva kao tekuće djubrivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, podstiče rast i stvaranje hlorofila, i privlači gliste u vrt. Koprivino djubrivo je bogato kiseonikom, a ne vole ga jedino pasulj, grašak, luk i bijeli luk.
Kopriva kao tekuće djubrivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, podstiče rast i stvaranje hlorofila, i privlači gliste u vrt. Koprivino djubrivo je bogato kiseonikom, a ne vole ga jedino pasulj, grašak, luk i bijeli luk.
LJUTA JUHA OD KOPRIVE
Sastojci:
- 1 kg svježe koprive, ubrane prije nego je procvetala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24
sata – ne duže jer se gube “žareće” materije koprive. Ovaj se pripravak
koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju.
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete ciljanije
prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte u
vjetrovititim danima – da ne uništite i korisne insekte u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao
hemijski pripravci) i preporučuje se u slučaju najezde prskati zaredom
nekoliko dana.
TEKUĆE DJUBRIVO OD KOPRIVE I
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za odbranu od štetočinja i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
- 1 kg svježe ili 200 grama suve koprive, ubrane prije nego je procvetala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice
mogle upasti u posudu. Posle 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu
i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao djubrivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10,
pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima
biljaka.
TEKUĆE DJUBRIVO OD KOPRIVE II
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće
djubrivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad
poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3
nedjelje. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se
do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je
napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.
Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
VAŽNO: za izradu djubriva koristite plastične ili kamene posude,
nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih hemijskih
reakcija djubriva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite
malo slobodno radi toga jer se djubrivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh
posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da
u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
No comments:
Post a Comment